Programok

Ripa Pannonica – Sétálj velünk az Imperium Romanum pannoniai határán!

info heading

info content


Magyar Tudományos Akadémia Humán Tudományok Kutatóháza - Budapest

1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

+36-20/564-0688 (Király Ágnes szervező)

http://ri.btk.mta.hu/hu/kapcsolat

Kiselőadó II/2.

2018.05.26 10.20

minden korosztálynak

A magyarországi limes szakasz vonatkozásában Magyarország, a Danube Limes/Dunai Limes néven létrejövő önálló világörökségi helyszín részeként, Ausztriával, Németországgal és Szlovákiával együttesen nyújtott be nevezést, 2018. január 31-én.
A 320 nyilvántartott magyarországi LIMES régészeti lelőhelyből a 2009. évi várományos jelölés 186 részhelyszínt, azon belül 36 útszakaszt, a 2008-2011 között megvalósult nemzetközi projektre történő nevezés 121 részhelyszínt tartalmazott. A fenntarthatósági és más szakmai követelmények további szelekciót tettek szükségessé. Ennek eredményeként született meg a döntés 54 önálló részhelyszín és 11 klaszter, valamint a 11 klaszteren belül elhelyezkedő, önálló magterülettel rendelkező további 44 részhelyszín, összesen 98 részhelyszín felterjesztéséről.
A római birodalom teljes pannoniai határszakasza folyami határ a Duna mentén (Ripa Pannonica), melynek magyarországi szakasza csaknem 417 km hosszúságban húzódik Rajkától Sátorhelyig.
A magyarországi világörökség várományos helyszín hivatalos neve „A római birodalom határai – a dunai limes magyarországi szakasza”. A várományos helyszín tehát 65 részhelyszínt tartalmaz.

A pannoniai tartományok története és régészete szempontjából meghatározó szereppel bír a védelmi rendszer, a ripa Pannonica történetének alakulása. A késő antik időszakban az Imperium Romanum globális stratégiai és regionális védelmi koncepciójának változásai, átalakulása, a határvidéken állomásozó hadsereg meggyengülése alapvető módon és egyre erőteljesebben éreztették hatásukat a Kr.u. 4. század utolsó harmadától kezdődően a határszakasz táboraiban és a határ-régióban. A határvédelmi rendszerben bekövetkezett változásokkal párhuzamosan jelentős történeti eseménysorozat játszódott le a pannoniai provinciákkal határos közép-európai Barbaricum területén is, melyek a 4. századtól formálták, alakították a térség a korábbi romanizációval kialakult homogenizált határ menti anyagi kultúráját. 
Az előadás a késő antik kulturális változásokat mutatja be és betekintést enged a határ mentén állomásozó katonák mindennapi tevékenységének processzusaiba.

Előadó/programvezető: Kőfalvi Csilla régész, Budavári Nonprofit Kft.