Programok

A Hónap Műtárgya: ezüst éremkincs Kunmadarasról

info heading

info content


Damjanich János Múzeum - Szolnok

5000 Szolnok, Kossuth tér 4.

(56) 421 602

www.djm.hu

Hónap műtárgya vitrin, földszinten a porta mellett

2018.05.26 15.30-15.55 és 17.00-17.25

iskolásoknak, felnőtteknek

A Hónap Műtárgya: ezüst éremkincs Kunmadarasról

Szenzációs felfedezés!

Mintegy 11 kg középkori ezüstpénzt rejtett az az agyagkorsó, amely 2018. május 9-én került elő Kunmadarason.

Nem mindennapi látvány tárult a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai elé, amikor kivonultak egy kunmadarasi leletbejelentésre. A település határában egy gabonaszárító üzem építési munkálatai során ugyanis többezer ezüstpénz került napvilágra.
Az első mérések alapján a mintegy 11 kg-os éremkincs nagyjából 5-7 ezer lengyel garasból áll, amelyet egy agyagkorsóban rejtett a föld alá egykori tulajdonosuk. Túlnyomórészt I. Zsigmond és II. Zsigmond lengyel királyok pénzeit tartalmazza a szenzációs lelet, amelyet dr. Csatári Gábor, a Hírös Építő Kft. ügyvezető igazgatója jelentett a szolnoki múzeumnak. Emellett akadnak közöttük Báthory István lengyel királyként kiadott, valamint Brandenburgi Albert porosz herceg által veretett érmék is. Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, a legkorábbi lengyel garas az 1520-as évekből származik, míg a legkésőbbi 1583-ból való.

A régészet napján az érmék részletes bemutatása mellett mindenki személyesen is megtekintheti a nem mindennapi leletegyüttest, valamint az érmék pontos darabszámát is aznap jelentjük majd be.

Programvezető: Nagy Zsolt régész, numizmata